IJssalon La Venezia

Onze origineel Italiaanse ijssalon La Venezia is gevestigd in het centrum van het mooie dorp De Lutte. Wij bestaan al ruim 80 jaar en bereiden het ijs nog steeds volgens oude familierecepten. Op ambachtelijke wijze en met veel liefde wordt ons ijs bereid met natuurlijke producten van hoge kwaliteit.
onze geschiedenis
Rond 1930 vestigde zich in Enschede een Italiaanse ijsfamilie uit Vodo di Cadore, uit de provincie Belunno.
Uit deze streek in het noorden van Italië komen veel ijsbereiders . Zij gingen hier in Nederland een nieuwe uitdaging aan,
met de hoop hier een toekomst op te bouwen. In die tijd was er nog geen diep- en koelapparatuur, dus werden er dagelijks dikke
brokstukken ijs gehaald bij bierbrouwer Grolsch.
In een werkplaats aan de Pyrmontstraat werd consumptie ijs geproduceerd.
vervolgens werd dit ijs met een zevental ijskarretjes door Enschede gevent.
De familie Belfi was de eerste in Nederland die met ijs gingen venten. Door de goede kwaliteit en het goede resultaat werd de kleine ijsfabriek al
snel te klein, in 1934 werd er daarom verhuisd naar een nieuw onderkomen aan de Binnenweg.
Ook van hier uit werd weer gevent, maar nu met 14 ijskarretjes.
In Nederland kende men toen alleen de ijssmaken vanille en mokka, de Italianen kwamen toen al met zeven verschillende smaken.
In een pandje aan de oude markt in Enschede werd een kleine ijssalon geopend Bij het uitbreken van de oorlog is de familie Belfi teruggegaan naar Italië.

  Ijssalon La Venezia De Lutta

In 1950 werd het pand aan de Lipperkerkstraat gekocht. Hier was voorheen een café/biljard gevestigd. Deze salon werd gerund door zoon Mario, hij zou hier zijn ijssalon en ijsfabriekje beginnen. Al snel werd het pand aan de binnenweg van de hand gedaan en verhuisde alles naar de Lipperkerkstraat 25. In 1957 besloot Mario naar Düsseldorf te vertrekken. De zaak ging toen over naar zoon Giovanni, hij kocht niet veel later ook het pand nummer 23. langzaam werden de meeste ijskarretjes van de hand gedaan en werd het meeste ijs vanuit de ijssalon verkocht.

Giovanni en zijn vrouw Valeria  beheerden de zaak tot 1991,bij gebrek aan opvolging vanuit de familie werd de zaak verhuurd aan de familie Gervink, op voorwaarde dat de traditie en het originele Italiaanse recept gehandhaafd moesten blijven. de eerste jaren werd de vakkennis overgedragen aan de nieuwe eigenaren en werden de kneepjes en de geheimen van het ijsvak overgedragen.

In 1996 kocht de familie Gervink de ijssalon en ging de familie Belfi terug naar Italië om te gaan genieten van hun pensioen. Giovanni overleed in zijn geboortedorp in 1998.

In 2000 werd er in De Lutte een 2e ijssalon geopend, en ook hier wordt tot op de dag van vandaag op de zelfde wijze en met de zelfde passie het ijs op traditionele manier bereid.

In 2004 kwam er helaas een einde aan het tijdperk La Venezia in Enschede, het pand aan de Lipperkerkstraat werd door de gemeente opgekocht in verband met stadrenovatie. zo kwam er een einde aan La Venezia in Enschede.

In 2006 werd de salon overgenomen door de dochter van de Familie Gervink, Bernadette. in 2014 werd de salon compleet verbouwd en gemoderniseerd.